Sorggruppe - forår 2019

Af: Syddjurs provsti
Sorggruppen i Syddjurs Kommune er et tilbud til voksne, der har oplevet et dødsfald af en nærtstående. Sorggruppen varetages af en sognepræst og en kommunal netværkskoordinator.

Mange oplever ensomhed ved tabet af et elsket menneske. Savnet over den som er borte, kan føles næsten ubærligt, og dertil kommer måske også følelsen af ensomhed i sorgen - også selvom man har mennesker omkring sig. Også nogen som gerne vil hjælpe. Men mange bliver ramt af, at ingen rigtig kan sætte sig ind i, hvordan man har det. Og hvor svært det er at komme videre. Men samtaler i en sorggruppe kan betyde et afgørende vendepunkt, og der kan være lindring og trøst i at møde mennesker, der er i samme situation som én selv.

I Syddjurs starter der en ny sorggruppe den 28. februar i et samarbejde mellem kommunen og kirkerne. Det er Tina Skov Løbner, til daglig sognepræst i Marie Magdalene, Koed og Pindstrup, som sammen med koordinator Mette Hedelund fra Syddjurs Kommune, skal lede gruppen og få gode samtaler til at udfolde sig. Erfaringerne med sorggrupper har vist sig gode fra tidligere samarbejder mellem de syddjurske kirker og kommunen, hvilket naturligt har ført til at fortsætte støttende samtale-fællesskaber.

Skønt hver deltager har sin personlige historie omkring tabet, hvad enten det er af en ægtefælle, kæreste, en søskende eller et barn, er der mange fælles berøringspunkter i sorgen og den nye situation, som man står i. Noget som man frugtbart kan dele med ligesindede.

Efterladt – og usynlig

Tina Skov Løbner har mange års erfaring fra sit arbejde som præst med personlige samtaler, den såkaldte sjælesorg. Hun møder ofte efterladte efter dødsfald, som skal finde benene i en ny livssituation, og som fortæller, at de føler sig alene med det.

Tina Skov Løbner: ”En enke sagde engang rent ud, at hun følte sig usynlig. Nogen havde svært ved at tale med hende om hendes savn og tab, og undgik at komme ind på emnet. Og andre syntes vel efterhånden, at de havde hørt nok om hendes sorg og savn, og blev lidt utålmodige – ”nu må du da se at komme videre”. Den oplevelse er hun jo ikke alene om”.

Præsten slår fast, at vi altid skal vise omsorg, så godt vi kan, men man hjælper måske ikke så meget med opfordring til at ”komme over det”, det tab, man måske aldrig kommer over, men som man kan finde hjælp til at lære at leve med.

Deltagerne former selv samtalerne

Sorggruppens formål er at have tid til at høre på hinandens fortællinger om tabet, hvad den mistede betød, hvorfor savnet er så tung, og måske også hvordan den sidste tid var. Tina Skov Løbner og Mette Hedelunds opgave er at give plads til og støtte de emner, deltagerne gerne vil have i spil.

Tina Skov Løbner: ”Det er et rummeligt, trygt og rart forum, hvor der hverken er krav eller forventninger på forhånd. Man kan være med på en lytter, og man kan finde ører til det, man gerne vil fortælle”.

Sorggruppen løber over 8 formiddage på torsdage, og foregår i Provstiets Hus i Rønde.

  • Deltagelse: Ca. 8 deltagere og deltagelse er gratis
  • Sted: Syddjurs Provstis lokaler, Molsvej 8B, 8410 Rønde
  • Datoer: 28/2 - 7/3 - 14/3 - 21/3 - 28/3 - 11/4 - 25/4 - 9/5 Alle gange kl. 10-12
  • Forplejning: Der serveres kaffe, te og lidt mundgodt
  • Information og tilmelding: Mette Hedelund Tlf. 23 49 70 98 eller mehed@syddjurs.dk
Del dette: