Mellem himmel og jord

Her bringes forskellige indlæg forfattet af sognets præster. Emner for indlæg kan være alt mellem himmel og jord. 

Til toppen

En mur af tavshed

Af sognepræst Maria Louise Sønderby Andersen

Der er en fantastisk dokumentar, der hedder "En mur af tavshed". Den handler om børn, der har mistet en forælder, og den efterfølgende tavshed dødsfaldet ofte medfører. Disse børn brænder ofte inde med en masse følelser; sorgen over tabet, angsten for at miste igen. For i skolen bliver de mødt af en mur af tavshed, fordi børnenes omgivelser ikke ved, hvordan de skal takle barnets sorg. Det er rigtig svært at tale om døden og de konsekvenser, den får for vores liv. Derfor er den letteste løsning at undgå at tale om sorgen, og en forfejlet pædagogisk metode er at lade barnet være i fred. Jeg kan selv huske en pige fra min skoletid, der mistede en lillebror. Lærernes råd var, at det var bedst, at vi lod hende være i fred.

Derudover har jeg oplevet det på egen krop, da min egen far var syg og tæt på at dø flere gange. På det tidspunkt gik jeg i 1.G., og mange af mine klassekammerater anede simpelthen ikke, hvordan de skulle takle sådan en situation, så de kom ikke hen og snakkede med mig.

Man mødes bogstavelig talt af en mur af tavshed. Herved rammes børnene dobbelt; nu skal de både håndtere sorgen og ensomheden. Jeg vil vove den påstand, at vi ikke møder sorgen og døden så tit i dagens samfund. De gamle kommer på plejehjem og de syge på sygehus. Vi har ikke en sørgeperiode, hvor vi går i sort tøj eller med sørgebind. Ydermere er der en tendens til, at vi gerne vil tage os godt ud på de sociale medier: Vi skriver kun de gode ting – og derfor ser vi ikke særlig meget til sorgen her.

Præst og psykoterapeut Bent Falk har sagt, at ”sorg er kærlighedens pris”. Når vi mister et elsket menneske, da er den pris, vi skal betale for kærligheden, sorgen. Og det er jo på sin vis positivt; for det betyder jo, at vi har haft noget godt sammen med det menneske, som det er værd at huske på og mindes.

Derfor skal vi turde at tale om sorgen: Vi skal turde spørge ind til, hvordan det egentlig går, når en i vores omgangskreds har mistet et elsket menneske. Vi skal turde bryde muren af tavshed ned. På den måde – tror jeg – lærer man ”lettere” at leve med sorgen og huske på de gode minder om afdøde, i stedet for at være nervøs for, hvordan omverdenen vil reagere, hvilket kan resultere i, at man gemmer sorgen og savnet væk.

I Syddjurs samarbejder kommune og kirke om sorggrupper, hvor man får lejlighed til at tale med andre i samme situation. Dels er der sorggrupper for voksne, dels oprettes en sorggruppe for børn og unge her til foråret.

Lad os turde bryde muren af tavshed!