Højskoledag med foredrag og debat

– her forsøger vi at videreføre højskoletankens idé om en borgerskole for livet. Universitetet dyrker videnskab, og folkeskolen tage sig af de praktiske færdigheder, mens højskolen handler om, hvad det vil sige at være menneske.

Højskoledagene tager vigtige emner til debat, som handler om, hvad det vil sige at være menneske i begyndelsen af det 21. århundrede og borger i Danmark lige nu. Vi tager hele paletten i brug, historien, kulturen, litteraturen, kristendommen og kirken, når vore foredragsholdere holder deres oplæg. Vi lever i et forandringssamfund, betinget af en rivende teknologisk udvikling, der griber dybt forandrende ind i tilværelsen, så meget at vi flere gange i løbet af en almindelig levetid kan opleve en teknologi der forandrer vores måde at agere på og at være sammen på ... Vi nyder godt af det meste og prøver at følge med så godt vi kan. Så stadigt aktuelt er det at stille spørgsmålet, hvad vil det sige, at være menneske i vores tid anno 2018/19

Højskoledagene i Sognegården er onsdage kl. 10.30-14.00 – afbrudt af en frokostpause midtvejs. Hver gang indleder vi med en kop kaffe og en sang fra højskolesangbogen, der byder velkommen til dagens foredragsholder.

  • Pris 80 kr. pr. person inkl. frokost
  • Tilmelding senest to dage før på kirkekontoret – 86341674 / e-mail: ebeltoft.sogn@km.dk
  • Alle højskoledage foregår i Ebeltoft Sognegård, Kirkegade 13, Ebeltoft.

Jesus

Kasper Bro Larsen

Tirsdag den 22. oktober kl. 10.30 – 14.00.

Højskoledag med Kasper Bro Larsen: "Jesus"

Jesus er en superstar. Alle kender ham, mange forguder ham, og en del historikere tror, han havde sin gang på jorden. Om end han nok ikke gik på vandet. Til gengæld måtte han sluge kamelen og gå fra Herodes til Pilatus blot for at ende på korset. Men hvorfor skulle en jødisk håndværker fra udkants Palæstina overhovedet derop? Var Jesus militant oprørsleder, gudsbenådet ”storyteller” eller slet og ret Guds søn?

Lektor Kasper Bro Larsen har med sin bog om Jesus skabt røre hos både de bibeltro og ateisterne. Selv kalder han bogen "oplysning til borgerne om den aktuelle status i bibelvidenskaben". På den ene side har vi dem, der afviser hele historien om Jesus og hans virke som opspind og myter uden hold i virkeligheden. På den anden side finder vi dem, der anser Bibelen som Guds ord og dermed sandfærdig, også når det gælder Jesu tid på Jorden.

Midt imellem står Kasper Bro Larsen, lektor i teologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Han har lagt navn og ord til seneste udspil i Aarhus Universitetsforlags serie "Tænkepauser". "Jesus" er den enkle titel på de 60 sider, hvor den 46-årige teolog prøver at indfange den historiske Jesus. Og det har skabt debat i både aviser, ikke mindst Kristeligt Dagblad, og på Facebook.

Tillid: Den danske X-faktor?

Gert Tinggaard Svendsen

Onsdag den 26. februar kl. 10.30 – 14.00 i Sognegården er der højskoledag med Gert Tinggaard Svendsen.

Mange undrer sig over, hvad der foregår i Danmark: Hvorfor er vi velhavende og lykkelige med velfungerende institutioner? Verdens førende samfundsforskere kigger derfor mod Danmark for at forstå, hvorfor tingene fungerer, og hvad det særligt danske er. For at forklare det særligt danske, vores X-faktor, kan vi søge mod et sted, hvor man normalt ikke kigger – nemlig på tillid og relationer mellem mennesker. Danmark er netop verdensmester i tillid!

Gert Tinggaard Svendsen er professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, og han forsker bl.a. i social kapital og tillid, korruption og velfærdsstaten. Tinggaard Svendsen har skrevet bogen ”Tillid” i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag, og vil denne dag gøre os klogere på begrebet ”Tillid”.

Kristendommen i Kina

Anne Hviid Jensen til højre

Onsdag den 18. marts kl. 10.30 – 14.00 i Sognegården er der højskoledag med Anne Hviid Jensen. 

Kina er på mange måder et fascinerende land. Historien om Kristendommen i Kina er en fascinerende historie. Det er pudsigt at tænke på at de første kristne missionærer var i Kina længe, førend Ansgar kom til Danmark, men det er først nu, at troen rigtigt vinder frem. I Kina vokser kristendommen som intet andet sted i verden. Men hvilke betingelser er disse ”nye” kirker kirke på.

I foredraget gennemgås først kristendommens historie i Kina, hvorefter foredragsholderen gør rede for de kristne kirkers aktuelle situation i Kina.

”20 år i Asien på sømandskirkerne i Hong Kong og Singapore gav mulighed for at lære kinesisk sprog og for hyppige rejser til Kina. Første gang i 1985 og sidst en måneds rundrejse i sommeren 2018. Vi har fulgt en fantastisk udvikling i de godt 30 år. Vores store interesse har været kirken i Kina, hvor vi har været til utallige gudstjenester. Vi har oplevet en af de hurtigst voksende kirker i verden, og den stramning, der er sket de senere år med hensyn til religiøs aktivitet under præsident XI Jinping, bekymrer os”.
Anne Hviid Jensen er cand.mag. og gift med pastor Hans Vestergaard Jensen, tidligere sømandspræst.

På vej mod den nye højskolesangbog

Jørgen Carlsen

Onsdag den 22. april kl. 10.30 – 14.00 i Sognegården er der højskoledag med Jørgen Carlsen.

Jørgen Carlsen er medredaktør af den nuværende højskolesangbog, og står i spidsen for redaktionen af den kommende udgave. Jørgen Carlsen forsøger at skræve over både det akademiske og det folkelige med fornemmelsen af, at bukserne nok er revnet for længe siden.

Han vil guide forsamlingen ind i højskolesangenes univers af forundring og livsnærvær. Undervejs vil han kaste lys over højskolesangens betydning: hvorfor er det vigtigt at synge - og hvad er en god højskolesang?

Jørgen Carlsen er mag.art. i idéhistorie og var 1986-2017 forstander på Testrup Højskole, medlem af Etisk Råd 2011-16, og skribent i Kristeligt Dagblad. Han har i årenes løb i skrift og tale blandet sig i samfunds- og kulturdebatten og holdt hundredvis af foredrag over hele landet. Han er kendt fra radio og tv i programmer som "Smagsdommerne" og "Supertanker"

Kalender

Ingen begivenheder fundet.