Søndagens tekst

Hvad er en tekstrække?

Nogle tror, at præster selv kan bestemme, hvilke tekster de vil læse og prædike over til søndagens gudstjenester. Men sådan forholder det sig ikke. Folkekirkens præster skal følge de såkaldte tekstrækker.

Få søndagens tekst allerede om fredagen. Med ny, gratis tjeneste fra Bibelselskabet kan du hver uge modtage søndagens prædikentekst direkte i din indbakke.

Læs mere på Bibelselskabets hjemmeside

eller tilmeldt dig her.

Bibelen Online:

Faktabibelen i hardback

Den Danske Salmebog Online:

Kantategudstjeneste i Dråby kirke

Ensemble Zimmermann og Det Jyske Vokalensemble

En af hovedhjørnestenene i barokmusikken er de tre årgange kantater til kirkeårets søn- og helligdage, som Johann Sebastian Bach skrev i egenskab af at være kantor ved Thomaskirken i Leipzig. Den 21. januar er der mulighed for at høre to af disse kantater til helligtrekongerstiden i Dråby kirke.

BWV 72 ”Alles nur nach Gottes Willen” og BWV 111 ”Was mein Gott will, das g’scheh’ allzeit” er begge for orkester med to oboer, strygere og cembalo, og der er skønne arier for solosangere og korsatser, som mange kender det fra f.eks. Juleoratoriet.

Medvirkende er Ensemble Zimmermann og Det Jyske Vokalensemble under ledelse af Lars Colding Wolf.

Ensemble Zimmermann blev grundlagt i 2001 af en gruppe musikere, der ønskede at skabe et forum for tidlig musik fremført på barokinstrumenter. Det har været et væsentligt bidrag til den voksende interesse og forståelse for barokmusik og dens opførelsespraksis i Danmark. Ensemblet er i dag udelukkende professionelle musikere med speciale i tidlig musik. Den gang som nu er musikere et omrejsende folkefærd, og ensemblets musikere kommer fra det meste af Europa.

Det Jyske Vokalensemble opstod i 2006 med det formål at synge den tidlige musik på en stilistisk overbevisende måde i en lille bevægelig besætning. Sangerne er for de flestes vedkommende konservatorieuddannede, og de arbejder som solister og i velrenommerede kor som DR´s Koncertkor, Musica Ficta og Balthasar-Neumann-Chor (D). Ensemblerne støttes af Statens Kunstfond, Gramex og Augustinus Fonden. 

Kirkens historiske orgel fra 1858 har netop gennemgået en renovering, og det kommer også til at indgå i denne festlige musikgudstjeneste.

Kyndelmisse

Fredag den 2. februar i Dråby Kirke.

Kirkens Projektkor og sognepræst Heidi Bisgaard medvirker ved en særlig kyndelmissefejring i Dråby Kirke.  

Den mørke tid er for mange en drøj tid at komme igennem. Derfor er 2. februar en festdag, fordi det er dagen, hvor vi er halvt gennem vinteren, og foråret derfor langsomt nærmer sig. Lyset sættes i centrum, lyset som livsbetingelse for vore liv, både fysisk og åndeligt - kyndelmisselyset, som et genskin af julens højtidelige budskab om barnet, der kom til jorden som verdens lys.

Kyndelmisse (eller Mariæ renselsesdag) er en gammel kristen helligdag den 2. februar. Dagen blev kaldt for Kjørmes Knud. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, lys og missa messe. Et andet ord var kermesse og heraf kom kørmesse og kjørmes. Det er den dag, halvdelen af vinteren er gået, hvilket også ligger til grund for vendingen om at, kyndelmisse slår sin knude. I den katolske kirke fejres dagen med en stor lysmesse, hvor de lys som skal bruges i det kommende år velsignes.

Kyndelmisse ligger 40 dage, efter Jesus blev født og hans mor, Jomfru Maria, kunne fremstilles i templet, så hun kunne gennemgå den traditionelle renselse. Lysfesten er ikke helligdag i Danmark.

Med helligdagsreformen af 1770 blev kyndelmisse afskaffet sammen med 10 andre helligdage som 3. juledag, 3. påskedag, Sankt Hans Dag og Vor Frue Dag. Selv om kyndelmisse i over 200 år ikke har haft status som helligdag, er der en tendens til, at kirker markerer dagen med særlige lysgudstjenester og dåb af kommende konfirmander. Ved kyndelmisse afholdtes kjørmes-gilder, sammenskudsgilder med kraftig suppe, pandekager med øl og brændevin eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse.

Mange traditioner og varsler er knyttet til kyndelmisse. Frugttræer piskes med ris og rituelle pløjninger skulle sikre en god høst. Flæsk skulle spises for at forhindre hunger, og vejret på dagen varslede forårets komme: hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden så vil foråret snart være på vej. Og Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø. En tommelfingerregel siger, at bonden skulle have halvdelen af foderet til dyrene tilbage, da dyrene først kunne komme på græs i maj måned.

Fastelavn i Dråby Kirke og Forsamlingshus

Søndag den 11. februar kl 13.30 i Dråby kirke og derefter tøndeslagning i Dråby Forsamlingshus.

Fastelavnssøndag er dagen hvor alt godtfolk er særligt inviterede til Dråby Kirke til en glad og festlig gudstjeneste. Særligt indbudte er alle trolde, prinsesser, uhyrer og riddere. Efter gudstjenesten går vi i forsamlingshuset og slår katten af tønden og spiser fastelavnsboller

Fastelavn eller karneval er en fest, der på den nordlige halvkugle ligger på grænsen mellem vinter og forår. Antikkens romere fejrede det sejrende forår, og de gamle egyptere at Nilen gik over sin bredder og livets og årets cyklus begyndte forfra. At klæde sig ud og slå til søren har alle dage været en del af livet, og til fastelavn blev muligheden ekstra stor, idet masker og udklædninger slettede de sociale skel. Bonden kunne sidde ved samme bord som greven – eller ligge i samme seng. Løssluppenhed var en stor del af fastelavnstiden, der virkede som en ventil i en hverdag præget af strenge regler og hårdt arbejde. Karnevaler var kun for voksne. Det er først i nyere tid, at fastelavn er blevet børnenes fest.

Kærlighedsgudstjeneste Ebeltoft Kirke

Kærlighedsgudstjeneste med champagne onsdag den 14. februar kl. 18.00 i Ebeltoft Kirke. Temaet vil naturligvis være kærlighed. Om at elske, og om hvorfor kærligheden er så forunderlig, og – måske - besværlig. Sognepræst Juma Nellemann Kruse forestår gudstjenesten. Efter gudstjenesten vil kirken byde på et glas champagne. 

Gudstjenester

21jan kl. 11:00

Højmesse i Ebeltoft Kirke

Sidste søndag efter hellig 3 konger. Prædikant Maria Louise Sønderby Andersen. …

21jan kl. 11:00
21jan kl. 15:00

Gudstjeneste i Dråby Kirke

Sidste søndag efter hellig 3 konger.

Ensemble Zimmermann og Det Jyske Vokalensemble …

21jan kl. 15:00
28jan kl. 09:30

Gudstjeneste i Handrup Kirke

Seksagesima. Prædikant Heidi Bisgaard. Kollekten ved dagens gudstjeneste går til …

28jan kl. 09:30
28jan kl. 11:00

Højmesse i Ebeltoft Kirke

Seksagesima. Prædikant Heidi Bisgaard. Kollekten ved dagens gudstjeneste går til …

28jan kl. 11:00
02feb kl. 19:30

Kyndelmisse i Dråby Kirke

Den mørke tid er for mange en drøj tid at komme igennem. Derfor er 2. februar en …

02feb kl. 19:30
04feb kl. 09:30

Gudstjeneste i Dråby Kirke

Seksagesima. Prædikant Heidi Bisgaard. Kollekten ved dagens gudstjeneste går sognets …

04feb kl. 09:30
04feb kl. 11:00

Højmesse i Ebeltoft Kirke

Seksagesima. Prædikant Heidi Bisgaard. Kollekten ved dagens gudstjeneste går til …

04feb kl. 11:00
11feb kl. 11:00

Højmesse i Ebeltoft Kirke

Fastelavns søndag. Prædikant Heidi Bisgaard. Kollekten ved dagens gudstjeneste går …

11feb kl. 11:00
11feb kl. 13:30

Dråby Kirke, Fastelavnsgudstjeneste

- og tøndeslagning i Forsamlingshuset i Dråby

Fastelavnssøndag er dagen hvor alt …

11feb kl. 13:30
14feb kl. 18:00

Kærlighedsgudstjeneste i Ebeltoft Kirke

Prædikant: Juma Nellemand Kruse. Temaet vil naturligvis være kærlighed. Om at elske, …

14feb kl. 18:00